Verantwoordelijkheid, best lastig...

Bijgewerkt: 3 jun 2020

'Responsibility is accepting that YOU are the cause and the solution of the matter'


Verantwoording nemen over je eigen leven is een niet zo'n makkelijke taak. Het is net alsof je voor een grote spiegel gezet wordt. Je eerste reactie zal zijn om weg te rennen. Onze hersenen werken immers ook zo dat ze willen dat je gelukkig bent en dus alle moeilijkheden uit de weg gaat. Maar neem jij dan wel de verantwoording? Neem jij wel de verantwoording over je eigen leven of laat jij je leven beïnvloeden door de maatschappij? Ben jij wel eerlijk naar jezelf?


Als je wel de verantwoording neemt dan ga je eigenlijk met jezelf de confrontatie aan. Je gaat op zelfonderzoek uit. Want hoe kan je de verantwoording nemen als je jezelf niet (er)kent? En jezelf goed kennen is dus je goede kanten kennen maar ook je minder goede kanten leren kennen. En daar begint het moeilijke gedeelte want de makkelijke kanten willen we wel erkennen maar die minder goede kanten daar lopen we hard voor weg. Maar het is wel zo dat je zonder goede kanten ook de minder goede kanten niet herkend. Het is juist de minder goede kant die je het meeste kan leren over jezelf. Maar pak je die verantwoording? Want gemakkelijk is het niet!


Angst is vaak een graadmeter over hoeveel verantwoording je over je eigen leven neemt. Angst houdt ons namelijk tegen om de verantwoording te nemen en dus om voluit te kunnen leven. Een excuus is makkelijk verzonnen: het logt niet aan mij maar aan de ander, ik zit in een patroon van mijn ouders en ik kan daar niets aan doen, etc. Allemaal excuses om niet de verantwoording te nemen over je eigen leven. Maar .... JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE!!! Wees geen slachtoffer. Als je echt wil leven, leid dan je leven en laat je niet door alles lijden. Neem de verantwoording en leer jezelf van binnen en buiten kennen. Je goede kanten maar ook je minder goede kanten. Wees blij met elke ontdekking want je hebt zelf de keuze of je er wat aan wil veranderen. En ... een minder goed kant kan ook positieve ervaringen opleveren, het ligt er aan hoe je er mee om gaat. Dus wanneer neem jij de verantwoording over jouw leven?

1 keer bekeken0 reacties

Contact 

Hou mij op de hoogte!
  • Facebook
  • Instagram

© 2008-2020 Esther Lases - privacy policy

Design Site - Fotografie: Carmen Vreeburg
Logo: Claudia de Laat

Healing & Intuition

Mattenbieslaan 39, 3452 AC  VLEUTEN (UTRECHT)

esther@healingandintuition.com

030-2378059